
JUGUEM AMB LES PARAULES

Els materials que han servit de suport a l'escriptura han estat molt variats al llarg de la història. Així, han aparegut escrits sobre tauletes d'argila, pedra, papir, pergamí, taules de fusta, cobertes de cera i paper, entre altres.
Per crear un escrit en qualsevol època de la història han concorregut normalment tres tipus de materials d'escriptura :
-
làmina o superfície sobre la qual s'escriu.
-
plomes o estilets , amb els quals es tracen els signes i figures.
-
tintes o colors que s'apliquen a la superfície.
Els materials més usats o comuns en la història entre les superfícies d'escriptura són:
-
La pedra , que ha servit de forma regular des que es va inventar l'escriptura
-
El fang cuit , que va ser la principal i clàssica matèria d'escriptura de les civilitzacions caldea i assíria
-
Làmines metàl·liques de plom i de bronze i especialment les d'aquest últim que van tenir gran relleu en la civilització romana
-
Fulles i escorces d'arbres , que diversos pobles de l'antiguitat van aprofitar, a falta d'altres elements manuals
-
Plaquetes de fusta encerada o blanquejada ( àlbum ) que van estar molt en voga entre grecs i llatí si continuar usant-durant tota la Edat Mitjana
-
El papir , format per tires (trucades philyrae pels romans) de la medul fibrosa ( biblos ) de l'arbust palustre papyrus enganxades en sentit longitudinal i transversal i després premsades i encolades amb engrut que des d'uns 3000 anys aC constituir l'obligat material dels volums egipcis i l'ús es va estendre aEuropa des del segle VI aC continuant més o menys fins al segle XI de l'era cristiana.
-
El llenç , usat sovint pels egipcis, sobretot, en inscripcions sobre mòmies.
-
Les pells i, sobretot, el pergamí que és una pell aprimada, material que van servir grecs i romans i que va ser la preferida en els còdexs medievals.
-
La vitela , espècie de pergamí més delicat, fet de pell de vedella (en llatí, Vitello )
-
El paper , fabricat amb pasta de cotó, lli o cànem i fins i tot de fusta (aquesta des de mitjan segle XIX) de procedència oriental, conegut a Europa des del segle XIII de la nostra era i generalitzat en el seu ús des de mitjan segle XIII.
Qualsevol que fos el material de les làmines destinades a l'escriptura, no solia utilitzar-se en l'antiguitat sinó una de les cares i si alguna vegada s'aprofitaven les dues, es deia el full o làmina opistógrafa .
Pel que fa els intruments per escriure:
-
Per a la escriptura en sec :
-
Cisells
-
Burís
-
Estils . Es va donar el nom d'estil a un punxó d'ivori o de os amb el qual s'escrivia rayando en tablitas encerades i per esborrar l'escrit s'aplicava amb força l'altre extrem del punxó que acabava en una boleta o cullereta. L'estil metàl·lic, generalment, de bronze es coneixia amb el nom graphium .
-
-
Per a la escriptura amb tinta :
-
El càlam . Amb precedents en el Antic Egipte. Els occidentals se servien per escriure sobre pergamí d'una espècie de canya vegetal (cálamus) semblant a les plomes d'acer.
-
Les plomes d'au . La ploma d'oca va estar molt en ús per a l'escriptura dels papirs d'Egipte i sembla que a Europa no va arribar a conèixer o emprar fins alsegle VI fent-se molt comú des de llavors.
-
La ploma metàl·lica .
-
A partir del segle XX, el bolígraf consistent en una carcassa amb un dipòsit de tinta que s'aplica mitjançant d'una bola giratòria.
-
Finalment, pel que fa a les tintes:
Les tintes més comunes als pobles antics i en la Edat Mitjana van ser:
-
la negra , formada amb negre de fum i goma (tres parts del primer i una del segon) dissolts en aigua o en vinagre per fer-la indeleble. La tinta negra formada amb infusió de agallas i sulfat de ferro ( caparrós verd ) es va conèixer dos segles abans de l'era cristiana però rares vegades va haver d'estar en ús fins a finals del segle XII proliferant d'ara endavant sense competència.
-
la vermella . Estava formada amb mini, vermelló o porpra. La tinta vermella solia emprar-se en títols o encapçalaments de capítols i en advertiments i d'aquí va provenir el nom de rúbriques .
També es van emprar la tintes blaves i verdes compostes amb diferents substàncies minerals o vegetals i les d'or i plata que es feien amb pols d'aquests metalls lligats amb alguna substància glutinosa.
Des del segle XI es va aplicar or en làmines molt primes per a lletres ornamentals i per a altres decoracions en els còdexs de luxe.
El llapis o plombagina s'usa des del segle XI i es popularitza al segle XIII.

